Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Банишора от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Открийте Идеалния Дом в Сърцето на Банишора с Матена Естейт

Банишора – Кварталът на Възможностите за Живот

Спокойствие и комфорт, насред зеленина и добре развита инфраструктура – това представлява Банишора. С крайно внимание към детайлите, Матена Естейт представя на своите клиенти изключителни предложения за продажба на апартаменти, жилища и имоти в този разнообразен квартал в София.

Луксозни Апартаменти – Вашият Спокоен Дом

Модерен Дизайн и Удобства за Съвременния Живот

Матена Естейт се гордее с богатия си избор от луксозни апартаменти в Банишора. Съчетавайки модерен дизайн с внимателно подбрани удобства, нашите жилища са предназначени да задоволят дори най-изтънчените вкусове на нашите клиенти.

Защо Матена Естейт е Вашият Идеален Партньор?

1. Експерт в Недвижимите Имоти в Банишора

С дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти в Банишора, Матена Естейт е вашият надежден експерт и съветник в търсенето на дом. Ние знаем всеки ъгъл на квартала и ви предоставяме актуална информация.

2. Разнообразие от Жилищни Възможности

От компактни апартаменти до просторни семейни къщи – нашето портфолио включва разнообразие от жилищни възможности, които съответстват на различни нужди и предпочитания.

3. Персонализирано Обслужване и Внимание към Детайлите

Матена Естейт цени всяка индивидуалност. Нашият екип от професионалисти ви предоставя персонализирани съвети и внимателно обслужване през целия процес на търсене и закупуване на жилище.

Как да Намерите Вашия Идеален Дом с Матена Естейт?

1. Разгледайте Онлайн Нашите Обекти

Посетете нашия уебсайт и разгледайте нашето онлайн портфолио с актуални предложения за апартаменти, жилища и имоти в Банишора.

2. Консултирайте се с Нашия Екип

Свържете се с нашия експертен екип за допълнителна информация и консултации. Ние сме тук, за да ви помогнем да направите най-добрия избор.

3. Посетете Ни в Офиса

Ако искате да разгледате жилището лично, посетете ни в офиса: гр. София, бул. Македония 35, ет. 2. Нашият екип ще ви предостави всички необходими детайли и ще ви насърчи в избора ви.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend