Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Бояна от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Продажби на Апартаменти, Жилища и Имоти в София, Бояна: Изберете Качеството с Матена Естейт

В света на недвижимите имоти, където стилът и комфортът се срещат, Матена Естейт предоставя уникални възможности за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Бояна. Съчетаваме ексклузивност с професионализъм, за да ви предложим най-доброто в света на недвижимите имоти.

Красотата на квартал Бояна

Защо да изберете квартал Бояна в София?

Бояна е квартал, омайващ с красивата природа и близостта до столицата. С чист въздух и планински пейзажи, Бояна предлага перфектната обстановка за тези, които търсят спокойствие и лукс в едно.

Нашите Имоти – Изключителни и Луксозни

Разнообразие от Апартаменти

В портфолиото на Матена Естейт ще откриете разнообразие от апартаменти за продажба в Бояна. От модерни студия до розкошни пентхауси, нашите предложения се отличават с уникални дизайни и висок клас удобства.

Луксозни Жилища

Специално подбрани, нашите жилища в Бояна са символ на изисканост и лукс. Висококачествени материали и внимателно проектирани интериори правят всяко жилище уникално.

Фамилни жилища

Ако търсите перфектното семейно гнездо, Матена Естейт предлага специално подбрани имоти в Бояна. С просторни градини и близост до добри училища, Бояна е идеалното място за семейно живеене.

Защо Матена Естейт?

Професионализъм и Изграден Опит

С години опит в областта на недвижимите имоти в София, Матена Естейт е символ на професионализъм и качество. Нашите експерти са готови да ви предоставят изградената си експертиза и знание.

Индивидуален Подход

Разбираме, че всеки клиент е уникален. По този начин, ние прилагаме индивидуален подход към всеки, които търсят апартамент в Бояна, за да осигурим, че отговаряме на техните индивидуални изисквания.

Доверие и Яснота

Доверието и ясната комуникация са от съществено значение за нас. Всичко, което правим, е насочено към създаването на успешни и безпроблемни сделки.

Свържете се с нас

За повече информация относно продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Бояна, свържете се с нас днес. Посетете нашия уебсайт или се обадете на нашия екип, готов да ви насочи към вашия следващ дом.

С Матена Естейт, вашият избор за недвижими имоти в Бояна се превръща в реалност. Открийте уюта и лукса, които предлагаме, и направете първите стъпки към своя нов дом или инвестиция.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend