Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Горна Баня от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Ексклузивност от Матена Естейт

В света на недвижимите имоти, търсенето на перфектното място за живеене или инвестиция изисква внимание към детайли и професионалност. В Матена Естейт сме посветени на предоставянето на уникални възможности за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Горна Баня. Открийте своя нов дом или инвестиция с нас.

Защо Горна Баня?

Горна Баня е истински рай за тези, които ценят спокойствието на природата и бързия достъп до столицата. С чистия въздух на Витоша и топлотата на градините, това място предлага комбинация от удобство и естествена красота.

Нашите Имоти – Изключителност във Всяко Предложение

Разнообразие от Апартаменти

Предлагаме разнообразие от апартаменти за продажба в Горна Баня. Независимо дали търсите модерен стил или традиционен комфорт, нашите предложения ви дават възможността да изберете перфектното жилище.

Ексклузивни Жилища със Стил

Нашият екип предлага ексклузивни жилища, обогатени с лукс и стил. Съчетание от модерни удобства и изискани дизайни прави нашите жилища в Горна Баня неповторими.

Семейни Имоти

За семействата, търсещи уют и комфорт, предлагаме специално подбрани имоти в Горна Баня. Просторни градини и близост до училища правят този край идеален за семейния живот.

Предимствата от Избора на Матена Естейт

Професионализъм и Изключителен Опит

С години опит в областта на недвижимите имоти в София, Матена Естейт се гордее с професионалността и компетентността на своите екипи. Ние сме тук, за да ви предложим не просто жилище, а преживяване.

Индивидуален Подход към Всяка Сделка

Разбираме, че всеки клиент е уникален. Затова прилагаме индивидуален подход към всяка сделка. Нашите брокери са тук, за да ви насочат към най-подходящите апартаменти в Горна Баня, отговарящи на вашите изисквания.

Доверие и Прозрачност

Вярваме в прозрачността като основен принцип. С нас, вие ще получите яснота през целия процес на покупка. Доверете се на Матена Естейт за успешни и безпроблемни сделки.

Свържете се с нас

За повече информация относно продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Горна Баня, свържете се с нас днес. Посетете нашия уебсайт или се обадете на нашия екип, готов да ви подкрепи.

С Матена Естейт вашето търсене на перфектния имот в Горна Баня придобива нов смисъл. Открийте комфорта и ексклузивността, които ви предоставяме. Ние сме тук, за да направим вашите мечти за нов дом или инвестиция реалност.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend