Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Иван Вазов от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Открийте Уникалната Атмосфера на квартал Иван Вазов с Матена Естейт

Иван Вазов – Кварталът с Класа и Стил

Матена Естейт представя изключителни предложения за продажба на апартаменти, жилища и имоти в един от най-престижните квартали на София – Иван Вазов. Този квартал, наречен на поета Иван Вазов, съчетава историческо богатство, зеленината на паркове и елегантната архитектура.

Луксозни Апартаменти – Вашият Дом с Гледка

Разкош и Индивидуалност във Всеки Детайл

Матена Естейт ви предлага възможността да притежавате луксозен апартамент в Иван Вазов. Съчетавайки разкош и индивидуалност във всеки детайл, нашите обекти предлагат уникална атмосфера и изглед, които ви връщат към изисканията на висок клас.

Защо Избираме Матена Естейт в квартал Иван Вазов?

1. История и Имидж в Квартала

С Матена Естейт, вашето доверие е в ръцете на специалисти с история и имидж в квартала. Ние разбираме уникалността и изискаността на Иван Вазов и ви предоставяме най-добрите предложения.

2. Изключителен Избор от Жилища

Нашето портфолио в Иван Вазов включва разнообразие от жилища – от стилни апартаменти с изглед, до уютни къщи със собствени градини. Независимо от вашия вкус, ние имаме идеалното предложение за вас.

3. Персонализирано Отношение към Клиента

Матена Естейт цени всяка индивидуалност. Нашите агенти ви предоставят персонализиран съвет и отношение през целия процес на избор и покупка на вашия нов дом.

Как да Намерите Вашия Идеален Дом в Иван Вазов с Матена Естейт?

1. Разгледайте Онлайн Портфолиото Ни

Посетете нашия уебсайт и разгледайте онлайн портфолиото с актуални предложения за апартаменти, жилища и имоти в Иван Вазов. Вижте снимки, планове и подробни описания.

2. Свържете се с Нашия Екип за Консултации

Имате въпроси или нуждаете се от консултация? Нашите консултанти са готови да ви помогнат с допълнителна информация и съвети.

3. Посетете Ни в Офиса

За да видите обектите лично, запишете си среща в нашия офис на адрес: София, бул. Македония 35, ет. 2. Ние ще ви предоставим допълнителна информация и ще ви покажем вашия следващ дом.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend