Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Люлин 5 от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Изключителни Предложения на Апартаменти, Жилища и Имоти в София, Люлин 5

Матена Естейт – Вашият Партньор за Изгодни Сделки с Недвижими Имоти

Добре дошли в света на Матена Естейт, където ние съчетаваме качество и удобство в предлагането на продажби на апартаменти, жилища и имоти в един от най-желаните райони в София – Люлин 5. Нашата мисия е да ви предложим изключителни възможности за инвестиции в недвижими имоти, които отговарят на вашия вкус и изисквания.

Люлин 5 – Перфектното Място за Нов Дом

Люлин 5 е районът, който обединява градския стил с зелените пространства, предоставяйки възможност за балансиран и активен живот. С отлични комуникации и близост до удобства, този район става избор номер едно за тези, които търсят комфорт и качество.

Имоти с Уникални Характеристики

Висок Стандарт на Сгради и Апартаменти

Матена Естейт се гордее с предлагането на недвижими имоти с висок стандарт на строеж и обзавеждане. Нашите предложения се отличават с модерен дизайн и внимание към детайлите, гарантирайки ви комфорт и уют в новия ви дом.

Разнообразие от Жилища за Всеки Вкус и Нужди

От Студиа до Просторни Тристайни

С Матена Естейт, вие имате възможността да избирате между различни видове жилища, подходящи за вашия начин на живот. Студиа за тези, които ценят минимализма, двустайни за млади семейства и просторни тристайни за тези, които търсят допълнително пространство.

Професионално Обслужване и Консултации

Нашата Мисия – Вашият Успех

Матена Естейт не предоставя само недвижими имоти, а осигурява и професионални консултации. Наш екип от експерти е тук, за да ви насочи в процеса на купуване, предоставяйки ви необходимата информация и увереност във вашия избор.

Гъвкави Финансови Решения

Матена Естейт разбира, че всеки клиент е уникален. Затова предлагаме гъвкави финансови решения, персонализирани според вашия бюджет и нужди. Ние вярваме, че всеки заслужава свой дом, и сме тук, за да направим този процес възможен за вас.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend