Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Люлин 9 от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Открийте Идеалния Си Дом с Матена Естейт

Добре дошли в света на недвижимите имоти в Люлин 9, София и Матена Естейт, вашият надежден партньор в търсенето на дом, който отразява вашите желания и стил.

Защо Люлин 9?

Уютно Място за Живеене

Люлин 9 е перфектното място за онези, които търсят баланс между градския живот и природната красота. С множество паркове и зелени площи, кварталът ви предоставя уют и възможности за активен отдих.

Добра Транспортна Достъпност и Инфраструктура

Този район се отличава с добра транспортна свързаност и разнообразие от удобства. Люлин 9 ви предоставя лесен достъп до центъра на София, като в същото време ви обгражда с всичко необходимо за един комфортен живот.

Нашите Недвижими Имоти

Разнообразие от Жилища за Всеки Вкус

Без значение дали търсите компактен апартамент или просторен дом, нашият портфейл предлага разнообразие от жилищни възможности. С увереност можем да отговорим на всяко ваше изискване.

Как Да Станете Собственик на Вашия Нов Дом?

Експертни Съвети и Лично Обслужване

С нас, вашето търсене на идеалния дом е лесно и приятно. Нашите експерти са тук, за да ви предоставят съвети и лично обслужване, гарантирайки ви успешна сделка.

Бърз и Прозрачен Процес на Купуване

Матена Естейт осигурява бърз и прозрачен процес на покупка. От оглед и избор на имота до завършване на сделката, ние сме тук, за да направим всичко гладко и безпроблемно.

Защо Да Изберете Матена Естейт?

Надеждност и Професионализъм

С нищо не се компрометираме, когато става въпрос за вашата увереност и удовлетворение. Матена Естейт е гаранция за надеждност и професионализъм.

Доволни Клиенти и Препоръки

Нашата най-голяма награда е усмивката на доволни клиенти. С гордост можем да кажем, че имаме множество положителни отзиви и препоръки от онези, които вече са избрали нашите услуги.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend