Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Люлин Център от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Матена Естейт – Вашият Гарант за Качество и Удовлетвореност в Сърцето на Люлин

Люлин Център – Идеалното Място за Вашия Нов Дом

Добре дошли в света на Матена Естейт, където предлагаме изключителни възможности за покупка на апартаменти, жилища и имоти в самото сърце на Люлин – в Люлин Център. Нашата мисия е да ви предоставим не просто жилище, а истински дом със стил, комфорт и удовлетвореност.

Люлин Център – Енергията на Съвременния Град

Люлин Център представлява пулса на съвременната столица – съчетание от урбанизация и природа, комфорт и лукс. Разположен в близост до ключови обекти и с великолепна инфраструктура, този район предоставя уникална възможност за живот в хармония с града.

Ексклузивни Имоти с Уникални Характеристики

Вашият Дом – Вашият Стил

Матена Естейт се гордее с предлагането на апартаменти, жилища и имоти в Люлин Център, които са проектирани с огромно внимание към детайлите. Стил, уют и съвременни технологии – всичко това в едно.

Разнообразие от Жилища за Различни Потребности

От Студиа до Просторни Резиденции

С Матена Естейт, вие имате възможността да избирате от разнообразие от жилища. Студиа за индивидуалисти, двустайни за млади семейства и луксозни резиденции за тези, които ценят високия стандарт на живот.

Професионални Консултации за Индивидуален Подход

Ние Сме Тук, За да Ви Помогнем

Матена Естейт не предоставя просто имоти, но и персонализирани консултации. Нашите експерти са тук, за да разберат вашите нужди и да ви насочат към перфектното решение за вашия нов дом.

Гъвкави Финансови Решения за Всеки Бюджет

Матена Естейт предлага гъвкави финансови решения, персонализирани за вашите възможности. Вярваме, че качественият дом трябва да бъде достъпен за всеки, и затова търсим най-добрите финансови условия за вас.

Инвестирайте в Качество с Матена Естейт

С Матена Естейт, вие инвестирате в повече от просто недвижим имот – инвестирате в качество, комфорт и уют. Разгледайте нашите оферти за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Люлин Център, и направете първите стъпки към изключителен живот.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend