Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Лозенец от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Матена Естейт – Вашият Избор за Живот в Лукс и Удобство в Лозенец

Лозенец – Символ на Елегантност и Изисканост

Добре дошли в света на Матена Естейт, където предлагаме уникални възможности за покупка на апартаменти, жилища и имоти в престижния район Лозенец в София. С нас, вие не просто купувате имот, а влизате в свят на лукс и изисканост.

Лозенец – Изборът на Тези, Които Ценят Качеството

Лозенец е районът, където се срещат история и модерност, зеленина и урбанизация. Разположен в близост до центъра на столицата, този квартал предоставя неповторимо преживяване на градския живот.

Елитни Имоти с Уникални Характеристики

Дизайн и Комфорт на Високо Ниво

Матена Естейт предлага апартаменти, жилища и имоти в Лозенец, които са творба на стил и комфорт. С внимание към всеки детайл, нашите обекти предоставят уют и елегантност на всяко ниво.

Разнообразие от Жилища за Ексклузивен Живот

Апартаменти с Уникална Гледка и Дизайн

С Матена Естейт, вие избирате от разнообразие от апартаменти с една, две или три спални. Изключителна гледка, модерен дизайн и висок клас на обзавеждане – всичко това е включено в нашите ексклузивни предложения.

Професионални Консултации за Вашия Комфорт

Нашият Екип Е Тук, за да Ви Помогне

Матена Естейт не предоставя само недвижими имоти, но и индивидуален подход. Нашият екип от професионалисти е тук, за да ви насърчи и насочи към най-добрия избор за вашия луксозен дом.

Гъвкави Финансови Решения за Вашия Избор

Финансиране, Персонализирано за Вашия Бюджет

Матена Естейт осигурява гъвкави финансови решения, персонализирани според вашите възможности. Вярваме, че вашият дом трябва да бъде безупречен, и ще ви помогнем да го постигнете.

Изберете Лукс и Уют с Матена Естейт

С Матена Естейт, вие инвестирате в повече от просто имот – инвестирате в стил, уют и качество. Разгледайте още днес нашите оферти за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Лозенец и заживейте живота, който заслужавате.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend