Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Модерно предградие от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Недвижими имоти в София: Къде и какво да търсим?

София, столицата на България, не само че е най-големият град, но и център на администрация, индустрия, транспорт, култура и образование. С население от малко над 1.2 милиона души, тя се гордее с местоположение, заобиколено от пет планини – Витоша, Плана, Софийска планина, Люлин и Лозенска планина.

Динамичен пазар на имоти в София

София привлича инвеститори от страната и чужбина със своя динамичен пазар на недвижими имоти. “Расте, но не старее” – този девиз отразява града, който преживява икономическо и строително бумче. В Матена Естейт предлагаме разнообразие от апартаменти, офиси и търговски площи в най-търсените райони на София.

Търсене на имот: Идеи и Съвети

Търсенето на идеалния имот в София може да бъде предизвикателство, но с нас е по-лесно. Нашият уебсайт предоставя постоянно обновяващ се каталог от обяви за недвижими имоти в София.

Какво търсят купувачите?

При търсене на жилище за живеене, купувачите обръщат внимание на гледката към Витоша, близостта до зелени площи, паркове и градини, както и лесния достъп до градски транспорт, особено до метрото. Паркомясто или гараж са също желани характеристики. Наблюдава се увеличено търсене на ново строителство в комплекси със затворен тип.

Разнообразие от имоти в София

Независимо дали търсите студио, апартамент или къща, старо или ново строителство, обзаведени или не, нашият уебсайт предлага разнообразие от имоти с различни разпределения, отговарящи на различни бюджети и предпочитания.

Разгледайте обявите ни

Нашите брокери, специализирани в сделки с недвижими имоти, ще ви помогнат през целия процес – от сравнение на оферти, преговори, огледи, до юридическа документация за покупка. Разгледайте различните видове жилища и бизнес имоти във всички райони на София:

 • Едностайни апартаменти в София
 • Двустайни апартаменти в София
 • Тристайни апартаменти в София
 • Многостайни апартаменти в София
 • Къщи в София
 • Офиси в София
 • Търговски площи в София

Открийте своя идеален имот с Матена Естейт и се доверете на нас, за да направите правилния избор.

 

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend