Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Сердика от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Изборът на Уникални Жилища в Сърцето на Сердика

София, Сердика, предлага уникално смесване на история и съвременност, а Матена Естейт ви представя най-изисканите продажби на апартаменти, жилища и имоти в този културен и динамичен квартал. Изберете стил, комфорт и привлекателна локация с нашите ексклузивни предложения.

Луксозни Апартаменти с Чар и Стил

Изключителен Дизайн и Качество

Нашите апартаменти в София, Сердика се отличават със свой уникален дизайн и високи стандарти на качество. Внимание към детайла и използване на най-добрите материали създават уют и елегантност във всяко жилище.

Индивидуален Подход към Комфорта

Ние предлагаме персонализирани решения, отговарящи на вашите нужди. От студиа до пентхауси, вие можете да изберете жилище, което отразява вашата индивидуалност и стил.

Привлекателни Имоти с Централна Локация

Матена Естейт ви представя най-изгодните продажби на имоти в София, Сердика с привлекателна централна локация. Нашият избор от жилища ви дава възможността да бъдете близо до исторически паметници, модерни заведения и културни събития.

Удобство и Инфраструктура

Имотите ни в Сердика се радват на добре развита инфраструктура. Близостта до транспортни връзки и търговски обекти ви осигурява лесен и удобен градски начин на живот.

Индивидуален Подход и Високостойностно Обслужване

Създаваме Уникални Жилища

В Матена Естейт разбираме, че вашият дом е повече от просто жилище. Той е израз на вашия начин на живот и индивидуалност. Предоставяме ви продажби на апартаменти и жилища в София, Сердика, които отговарят на вашите високи стандарти.

Професионализъм и Грижа за Клиента

Екипът на Матена Естейт ви предоставя професионализъм и индивидуално отношение през целия процес на закупуване. Грижим се за всяка детайл и ви предоставяме подкрепа, за да направим избора на вашия нов дом лесен и приятен.

Матена Естейт предлага най-престижните продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Сердика. Съчетаваме елегантност с комфорт, предоставяйки ви най-добрите възможности за изискан градски начин на живот.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend