Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Свобода от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Осигурете Си Уют с Матена Естейт

В света на недвижимите имоти, където свободата и комфортът са ключови, Матена Естейт предоставя уникални възможности за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Свобода. Открийте свободата да избирате своя дом с нашето разнообразие от предложения.

Свобода – Мястото за Нови Начинания

Защо квартал Свобода?

Свобода е кварталът, където дишането на свеж въздух и зелените пространства обединяват градския стил с природата. Това е мястото, където свободата на избор и уюта се преплитат.

Нашите Имоти – Уникалност и Разнообразие

Разнообразие от Апартаменти

В портфолиото на Матена Естейт ще откриете разнообразие от апартаменти за продажба в Свобода. От модерни студия до просторни апартаменти, предлагаме разнообразие, с което да удовлетворим всеки вкус.

Изискани Жилища

Нашите жилища в Свобода са изградени с изисканост и внимание към детайла. Интериорът е балансиран между комфорт и елегантност, за да предостави истински уют.

Семейни Имоти

За семействата, които търсят идеалното жилище, Матена Естейт предоставя специално подбрани имоти в Свобода. Близост до училища и детски площадки правят този квартал идеален за семейни приключения.

Защо Матена Естейт?

Експертиза и Професионализъм

С години опит в сферата на недвижимите имоти, Матена Естейт предоставя експертен подход и професионализъм. Ние разбираме значението на индивидуалните нужди на всеки клиент.

Индивидуален Подход

Вярваме в индивидуалния подход. В Матена Естейт, всяко търсене на апартамент в Свобода е уникален опит, който нашите консултанти се стремят да направят специален.

Яснота и Доверие

Всяка успешна сделка изисква яснота и доверие. В Матена Естейт, ние гарантираме честност и прозрачност във всеки етап от процеса на покупка.

Свържете се с нас!

За повече информация относно продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Свобода, посетете нашия уебсайт или се свържете директно с нашия екип. Очакваме с нетърпение да ви помогнем да откриете вашия нов дом.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend