Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Толстой от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Открийте Вашето Идеално Жилище с Матена Естейт

Ние от Матена Естейт сме тук, за да направим търсенето и закупуването на Вашето мечтано жилище лесно и приятно.

Идеалното Жилище в Сърцето на Столицата

София, като една от най-динамичните и красиви столици в Европа, предлага уникални възможности за живеене. Матена Естейт Ви предоставя богато разнообразие от апартаменти и жилища в различни райони на града, съобразени с всеки вкус и изискване.

Луксозни апартаменти

Нашите луксозни апартаменти в централните части на София са съчетание от стил, уют и съвременни технологии. Спалните помещения са просторни, а интериорът е съобразен с най-новите тенденции в дизайна.

Разнообразие от Имоти

Независимо дали търсите фамилна къща в тих квартал, близо до зеленина на парка или модерно студио в близост до бизнес центъра, в Матена Естейт ще намерите най-подходящото жилище за Вас.

Професионално Съдействие при Продажбата

Ние осигуряваме не само качествени имоти, но и персонализирано обслужване през целия процес на продажба. Екипът ни от опитни агенти Ви напътства във всеки етап – от огледите до сключването на сделката.

Защо да Изберете Матена Естейт?

1. Професионализъм и Надеждност

Матена Естейт е синоним на професионализъм и надеждност в бранша на недвижимите имоти в София. С нас сте сигурни, че сделката ще бъде изградена върху доверие и компетентност.

2. Широка Гама от Имоти

С нашето разнообразие от предложения за апартаменти, жилища и имоти, Вие имате възможността да избирате според Вашия стил на живот и индивидуални предпочитания.

3. Персонализирано Обслужване

Нашият екип от експерти винаги е готов да Ви помогне. Персонализираното обслужване, което предоставяме, гарантира, че всяка ваша нужда и изискване ще бъдат внимателно обсъдени и изпълнени.

Как да Ни Намерите

Свържете се с нас днес и открийте света на възможностите за продажба на апартаменти, жилища и имоти в София. Позвънете на нашия телефон или посетете офиса ни.

Телефон: +359 87 959 5120

Адрес: София, бул. Македония 35, ет. 2

С Матена Естейт, Вие сте на път към откриването на перфектното жилище в София. Ние не просто предлагаме недвижими имоти, а създаваме възможности за уют и комфорт. Отдайте се на професионализма и опита на нашия екип.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend