Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Витоша от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

В света на недвижимите имоти, където сърцето на природата се среща с градския комфорт, Матена Естейт предоставя уникални възможности за продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Витоша. Открийте красотата и изискаността на живота с изглед към величествения Витоша с нашите ексклузивни предложения.

Витоша – Съчетание на Природа и Удобства

Защо да изберете квартал Витоша?

Витоша е кварталът, обграден от зеленина и планинска красота. Съчетанието от планински пейзажи и близост до градски удобства прави Витоша един от най-желаните квартали за живеене в София.

Нашите Имоти – Изключителен Изглед и Уют

Разнообразие от Апартаменти

В портфолиото на Матена Естейт предоставяме разнообразие от апартаменти за продажба във Витоша. От просторни семейни апартаменти до модерни студиа, нашите предложения са проектирани с внимание към разнообразието и комфорта.

Разнообразие от имоти

Специално селектирани, нашите жилища във Витоша ви предоставят възможността да се насладите на изглед към величествената планина. От прозореца на вашия дом можете да се потопите в природата и спокойствието.

За тези, които търсят дом в близост до природата, Матена Естейт предлага имоти във Витоша, където зелените зони са част от ежедневието ви. Изживейте баланса между градския живот и природата.

Защо Матена Естейт?

Експертност и Качество

С години опит в сферата на недвижимите имоти, Матена Естейт представлява гаранция за експертност и качество. Ние разбираме уникалните предизвикателства на Витоша и предоставяме най-добрите решения.

Индивидуален Подход

Индивидуалният подход е ключът към нашите успешни сделки. В Матена Естейт, всеки клиент получава персонализирано обслужване, като отчитаме техните желания и предпочитания.

Доверие и Прозрачност

Доверието и прозрачността са в основата на всяка наша сделка. Матена Естейт създава дългосрочни взаимоотношения с клиентите си, градейки доверие във всяка стъпка от процеса.

Свържете се с Нас

За повече информация относно продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Витоша, посетете нашия уебсайт или се свържете директно с нашия екип. Нека ви помогнем да откриете вашия уютен дом с изглед към Витоша.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend