Sofia, Bulgaria – June 26, 2014: Old block of flats left from the socialist years right next to one of the biggest malls in the city

С 15% е нараснала средната цена от началото на годината в сравнение със същия период на миналата

Притеснените купувачи на имоти, залагайки “на сигурно”, поглеждат отново към старото строителство, казва Изабела Клисарска, управител на една от големите брокерски компании пред БНР.

Тя потвърждава интереса както към панелното строителство, така и към старото тухлено строителство. Сред предимствата тя откроява площите и формата на помещенията.

По-младите купувачи с добри доходи обаче търсят повече ново строителство, в по-напреднал етап или с рисковете преди завършването на грубия строеж.

Стойността на жилищата продължава да расте, въпреки новите тенденции и пресяването на необузданите инвеститори от купувачите в нужда.

С 15% е нараснала средната цена от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. За София средната цена за 2021 г. е 1500 евро на квадрат, докато към настоящия момент цената се покачва до 1600-1700 евро.

Забавя се и темпът на ипотечно кредитиране, заради ръста на инфлацията и очакваното поскъпване на кредитите.

“Хората вече да преосмислят особено инвестиционните си намерения. Имаме включително купувачи, които след процес, тръгнал в посока покупка, започват да се преориентират временно към търсене под наем с оглед на несигурността, която те виждат в своите доходи като стойност на парите, които получават.”

Клисарска прогнозира охлаждане на страстите на имотния пазар, което да не предизвика резки промени и катаклизми във функционирането му.

Активността на пазара на недвижими имоти през последните две години в последните месеци започва да се овладява, съобщава тя.

„Нездравият инвестиционен порив при част от клиентите се обуздава, за сметка на здравия разум. И купувачи, и продавачи подхождат по-балансирано и с по-здрава преценка в решенията за поведението си на пазара“, казва Изабела Клисарска, управител на една от големите брокерски компании.

По нейни думи индикациите за ненормално дйстващ пазар до този момент са надпреварата за покупка на дадени имоти, изключително ограниченото предлагане откъм качествени и стойностни имоти и необходимост, ако наистина желаеш да купиш имота да направиш оферта в рамките на часове.

Клисарска наблюдава поетапно успокояване на тази тенденция и казва, че пазарът в момента има потенциал да стабилизира всичко това, за да нямаме резки сътресения, каквито в не толкова далечното минало са се случвали.

Стабилизират се и цените на строителни материали, а инвеститорите решават проблемът с ревизиране на цените по вече сключени договори, но няма замразени проекти на етап строителство.