Продажби на апартаменти, жилища и имоти в София, Люлин 10 от Матена Естейт

Според Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при покупка на имот, трябва да се заплати местен данък за възмездно придобиване на имущество. Въпреки че отговорността за заплащането обикновено пада върху купувача, не бива да се изключва възможността тези разноски да бъдат споделени между страните. Нотариалните такси се разпределят равномерно между купувача и продавача, докато задължението за такса по вписване е на страна на купувача.

Определянето на идеалните части на имот става чрез пресмятане на съотношението между застроената площ на самостоятелния обект и прилежащите му складови помещения, спрямо общата застроена площ на цялата сграда. Формулата за изчисление е ИД.Ч(%) = (ЗП/РЗП)*100, където ЗП е застроената площ на имота, а РЗП е разгънатата застроена площ на сградата. Този метод позволява определянето на процента на общите части, които принадлежат на конкретния имот.

Акт образец 16 е завършващият акт, който приключва строителството и удостоверява годността на обекта за експлоатация, с други думи - че е пригоден за живеене. В практиката терминът се използва като общ, заменяйки "Разрешение за ползване". Въпреки че двата термина често се използват обменно, важно е да се разграничават, в зависимост от категорията на строежа.

Проверката на обекта включва оценка на законността на сградата, използваните проекти и тяхното съответствие с реално изпълненото строителство. За строежи от I до III категория, като автомагистрали и пътища, Акт 16 се издава от държавната приемателна комисия. В този случай регионалната дирекция за национален строителен контрол издава Разрешение за ползване. За строежи от IV до VI категория, като жилищни и смесени сгради, се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на общината.

M1 - Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост.

M2 - Обеля, Надежда, Триъгълника, Банишора, София Център, Лозенец, Хладилника.

M3 - Горня Баня, Овча Купел, Красно село, Стрелбище/ Хиподрума, София Център, Докторска градина, Оборище, Подуяне/ Хаджи Димитър.

M4 - Обеля, Люлин, Западен парк/ Илинден, Зона Б18/19, Зона Б-5, София Център, Лозенец, Изток, Дианабад/ Дървеница, Младост1, Младост 3, 7-11 километър, Дружба, Летище София.

При покупката на имот е от съществено значение да вземете предвид различни фактори, които ще влияят на вашето бъдещо жилище или инвестиция. В следните редове са изброени някои от ключовите аспекти:

1. Местоположение:

 • Оценете близостта до удобства като обществен транспорт, магазини и училища.
 • Изучете района за потенциални бъдещи развития и инфраструктурни планове.

2. Състояние на Имота:

 • Проверете състоянието на сградата и инфраструктурата.
 • Обърнете внимание на евентуални ремонти или подобрения, които може да са необходими.

3. Цена:

 • Сравнете цените на подобни имоти в района.
 • Разгледайте възможности за преговори за по-добри условия.

4. Правна Документация:

 • Уверете се, че всички правни документи са в ред и имотът е свободен от обременения.
 • Проверете дали са изпълнени всички необходими строителни и зонови стандарти.

5. Бъдещо Развитие:

 • Разгледайте възможностите за бъдещо развитие на района.
 • Проучете строителните планове и перспективите за стойността на имота в бъдеще.

6. Квартални Фактори:

 • Анализирайте общността и стилът на живот в квартала.
 • Проучете околните сгради и тяхната визия.

7. Професионален Съвет:

 • Консултирайте се с професионален брокер или агент за недвижими имоти.
 • Получете правен съвет, за да се уверите в законността на сделката.

Следването на тези насоки ще ви помогне да направите информиран и уверен избор при покупката на вашия нов имот.

Открийте Вашия Идеален Дом с Матена Естейт

Добре дошли в света на недвижимите имоти в Люлин 10, София и Матена Естейт – вашият професионален партньор в търсенето на дом, който отговаря на вашите нужди и стил на живот.

Защо Люлин 10?

Семеен Комфорт и Удобство

Люлин 10 е идеалното място за семейства, търсещи комбинация от спокойствие и градско удобство. С разнообразие от паркове, училища и магазини, този квартал ви предоставя пълен пакет от семейни удоволствия.

Добре Развита Транспортна Инфраструктура

Люлин 10 се отличава с добре развита транспортна инфраструктура, гарантираща ви бърз и лесен достъп до централните части на града. Вашата локация е ключът към свободата на движение и бърза комуникация.

Нашите Недвижими Имоти

Разнообразие от имоти

Без значение дали търсите уютен студио апартамент или просторен тристаен дом, нашият портфейл включва разнообразие от възможности. Предоставяме ви възможността да изберете жилище, което отразява вашите предпочитания и индивидуален стил.

Как Да Станете Собственик на Вашия Нов Дом?

Професионално Консултиране и Обширно Информиране

Нашите професионални консултанти са на разположение, за да ви предоставят необходимата информация и да ви насърчат да направите информиран избор. Споделяме с вас нашето обширно познание за пазара на недвижимите имоти в Люлин 10.

Бърз и Ефективен Процес на Покупка

Матена Естейт ви предоставя бърз и ефективен процес на закупуване. От оглед на имота до подписване на договора, ние ви гарантираме безпроблемна и успешна сделка.

Защо Да Изберете Матена Естейт?

Надеждност и Професионализъм

Ние сме екип от надеждни професионалисти, които ценят вашите нужди. Матена Естейт ви осигурява надеждна подкрепа през целия процес на покупка.

Доволни Клиенти и Положителни Отзиви

Доволният клиент е нашата най-голяма награда. Горди сме, че имаме множество положителни отзиви и препоръки от тези, които вече са избрали нашите услуги.

Купувачите харесват още

Популярни в момента

Този сайт използва "бисквитки" и други подобни технологии, за да направи преживяването Ви на нашия сайт по-добро.

Send this to a friend